Connect with us

NAJNOWSZE INFORMACJE

Sanepid zbadał lodziarnie w Pyrzycach. Jakie efekty?

Opublikowane

w dniu

 

Inspektorzy sanitarni sprawdzili wyrywkowo punkty sprzedaż lodów z automatu w zachodniopomorskim. Wyniki nie zawsze były dobre, blisko połowa próbek została zakwestionowana, wydano aż 16 decyzji  administracyjnych z rygorem natychmiastowego zakazania produkcji lodów.

 

 

16 lokali w regionie dostało natychmiastowy zakaz produkcji i sprzedaży lodów. Pobrano łącznie 250 próbek, a zakwestionowano aż 115. Przyczyną była zawyżona ilość bakterii Enterobacteriacae. Najgorzej po wynikach kontroli prezentuje się Sławno, Szczecinek i Drawsko Pomorskie –  tam zakwestionowano wszystkie pobrane próbki!

 

Sławno (20 zakwestionowanych próbek na 20 zbadanych)

Szczecinek (10 na 10)

Drawsko Pomorskie (5 na 5)

Świnoujście (15 na 25 )

Szczecin (15 na 20)

Kamień Pomorski (10 na 20)

Kołobrzeg (10 na 20)

Inspektorzy badali również próbki w lodziarniach w Pyrzycach i nie mieli żadnych uwag. Jesteśmy jedną z nielicznych miejscowości, w której pracownicy sanepidu nie wykryli żadnych bakterii.

Jak informuje sanepid, obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewłaściwym reżimie sanitarnym w lokalu, w którym prowadzi się produkcję lodów.

– Bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są bakteriami chorobotwórczymi. W przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe – tłumaczy rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie, Małgorzata Kapłan.